Thursday 23 June 2011

Tepung Bawang atau Karipap


Semua orang kenal benor dengan kuih ni kan...panggilan sekarang karipap, panggilan pada sekitar 80an dulu lebih dikenali sebagai tepung bawang, namun panggilan tepung bawang ni semakin pupus sebutannya dibibir-bibir penggemar kuih2 melayu ni, kini, dibangkitkan semula namanya agar anak-anak zaman wawasan ni kenal nama kuih dahulu ni digelar apa....meh kita tengok resepinya, biasa la resepi ni semua orang tahu....

Bahan-bahannya:-
500gm tepung gandum - diayak
130ml minyak masak - dipanaskan sebentar
sedikit garam
Air secukupnya untuk mengguli

1. Didalam mangkuk masukkan air dan garam, ketepikan
2. Dalam bekas satukan tepung gandum curahkan minyak masak yang telah dipanaskan tadi dan digaul rata hingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan air garam tadi sedikit demi sedikit sampai doh menjadi lembut dan ketepikan.

Bahan Inti:-
Dada ayam - dipotong kuib
Keledek merah / kentang - dikukus hingga lembut
1 paket kecil rempah kari ayam / daging
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
Daun bawang dan daun sup / saderi
Minyak untuk menumis

1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia bersama
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan biar masak sampai terbit minyak.
4. Masukkan isi ayam yang telah dipotong dadu, tambah air jika perlu dan masak ayam hingga sedikit empuk.
5. Masukkan kentang / keledek yang telah dikukus tadi dan biarkan sedikit masak.
6. Perasakan dengna garam dan tambah sedikit gula sebagai pemangkin.
7. Taburkan daun sup / saderi dan daun bawang kedalam inti tadi dan padamkan api.

Bolehlah dibuat mengikut kesukaan masing-masing, nak bulat ke, bujur ke, segi-segi ke...

No comments:

Post a Comment