Monday 27 June 2011

Selera Laksa - Laksa Johor (Anak Johor la katakan...)

Teragak pulak kat laksa, memandangkan AB ni anak jati Johor, maka buatla Laksa Johor, bahan sampingan tu ikut la suka kita nak letak apa, ayam goreng berempah ke....telur goreng ke...tp AB letak telur rebus, kalau resepi asal betul2 pior punya laksa johor tak ada la telur rebus kan? tapi anak2 request kita buat laa, jgn lak ada yg komplen itu ini sbb lain padang lain belalang, lain cikgu lain la caranya....




 
LAKSA JOHOR
SUMBER : ALMARI BONDA

Bahan-bahannya:-
1 bungkus laksa panjang atau spaghetti - direbus hingga lembut
400gm ikan kembung + 100gm ikan tenggiri - direbus, ambik isinya dan dikisar
Anggaran Udang hidup - dikisar
Anggaran Ikan kurau kering - dikisar
40gm udang kering - direndam dan dikisar
2 liter santan daripada 2 biji kelapa
Minyak tuk menumis
Air asam jawa

Bahan Pesnya:-
2 tbsp ketumbar biji - ditumbuk halus
1 tbsp jintan manis - ditumbukhalus
2 tbsp serbuk kari daging
2 tbsp serbuk cili

Bahan Kisar:-
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 tsp lada hitam
Sedikit daun kesum

Bahan Sampingan lain (ikut la suka masing2)
Anggaran kacang panjan- dihiris halus (jgn la halus sgt berkecai lak)
Anggaran taugeh
Anggaran daun kesum - hiris
Anggaran bunga kantan - dihiris
Anggaran lebak asin (ala..beli jer yg dah siap bikin senang cite)
beberapa biji telur - direbus
Beberapa biji limau kasturi - dibelah dua
Cili merah dan cili hijau - potong serong
2 labu bawang besar - dihiris
1 biji timun - dipotong nipis memanjang (yg ni susah aku nak cite camne, mai kursus la kalu x tau)
Sedikit sambal belac(perh ni wajib)

Cara memasaknya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar sehingga berbau harum
2. Masukkan bahan pes dan kacau sehingga terbit minyaknya
3. Masukkan santan dan kacau perlahan
4. Masukkan isi ikan, udang kering, isi udang hidup, isi ikan kurau dan air asam jawa.
5. Kacau selalu agar tidak melekat bawah periuk, nanti rentung lakkk
6. Perasakan dengna garam dan buh sedikit gula sebagai pemangkin, biarkan mendidih dengna api yg perlahan (renehkan)
7. Bersiap sedia tuk hidangan dan seranggggg

No comments:

Post a Comment