Monday 27 June 2011

Kek Besday untuk diri sendiri, kesiankan...buat untuk diri sendiri.....

Nak tayang kek besday tuk diri sendiri, sendiri buat tau bukan orang lain buat tuk kita jugak bukan kedai bikin punya, sajer jer nak mencuba kek ni, walau tak secantik dan tak seindah mana gupernya tapi rasanya boleh la tahan sekejap jer dah licin kooo tinggal papan kek jer ahak. kek ni skodeng resepi dari seorang rakan facebook jugak namanya Puteri Manja dari Woodlands Singapore, terima kasih Puteri Manja diatas kek yang sedap dan mengancam ni. Meh tengok2 resepi dari Puteri Manja ni, izin kongsi yer Puteri Manja...







Nama kek ini Chocolate Mousse Brownies, mari2 baca resepi pastu ada yg teringin mari pakat ramai2 buat yerrr....

Bahan-bahan Brownies (AB dah gandakan bahan2 nie):-
180gm butter
260gm gula kastor
4 biji telur (grand B)
200gm tepung gandum
1 tsp baking powder
4 tbsp serbuk koko

1. Sediakan 2 loyang satu loyang ring 9" dan satu loyang 10" untuk letak loyang ring 9" kedalam, ini untuk memudahkan proses menggeluarkan kek bila sudah masak nanti.

2. Pukul butter dan gula kastor hingga adunan menjadi putih dan kembang.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang.

4. Masukkan tepung, baking powder dan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan dalam loyang bakar selama 15 minit atau sehingga masak dengan suhu 190 darjah Celsius.

5. Sapukan butter pada loyang ring tadi dan tuangkan adunan dan bakar dalam oven. Bila kek dah masak keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk. Keluarkan kek dan letakkkan diatas papan kek dan masukkan balik loyang ring keatas papan kek.
Bahan-bahan chocolate mousse (tak perlu digandakan) :-
140gm coklat masakan
1 tbsp gelatin
100ml air
2 biji putih telur
200gm whipping cream
40gm gula kastor

1. Masukkan gelatin kedalam bekas yang mengandungi air 100ml dan biarkan gelatin itu hancur secara semulajadi.

2. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler, masukkan cairan gelatin tadi kedalam coklat sambil dikacau hingga gelatin sebati dengan coklat tadi dan ketepikan.

3. Pukul putih telur hingga bertanduk, masukkan gula kastor dan pukul sehingga sebati.

4. Tuangkan dalam loyang brownies tadi dan simpan dalam peti ais hingga keras atau lebih sedap semalaman.

5. Keluarkan kek dari loyang dan hiasakan mengikut citarasa masing-masing dan ayakkan dengan serbuk koko diatas kek tersebut.

No comments:

Post a Comment