Sunday 19 June 2011

Kole Kacang


Resepi Kole Kacang
Sumber : Almari Bonda

Bahan-bahannya
500gm Tepung Kacang Hijau
9 cawan santan 
** Cara AB : 4 kotak santan cap KARA atau Ayam Brand, 5 cawan santan cair dari kotak santan tersebut
2 cawan air gula merah
** Cara AB : Gula merah 1 1/2 cawan dan air 2 cawan dididihkan, tunggu sejuk tapis, kalu x tapis segala batu bata dan mak2 pasir seme ada, kunyah koleh kacang ada yg terpelanting gigi.
2 cawan gula pasir
Cara-caranya cam gini
1. Gaul semua sekali supaya tepung tidak berketul, kalu nak lebih selamat tapiskan adunan.
2. Masukkan dalam kuali dan dikacau atas api yg sederhana hingga pekat dan berkilat. 
3. Bila dah berkilat (bukan kilat yg mancar memancar tau!) time tgh panas2 tu tuangkan dalam loyang bersize 12" x 12" x 2" pastu taburkan tahi minyaknya. (jap gi AB nak cite camne nak kasik dia berkilat yg bukan memanco-manco dan camne gaya nak buat tahi minyak. Sabo2 yehh).
4. Tekan2 kasik mampat kole kacang tu...jgn ko rg ganas lak yer...

Tahi Minyak
2 Biji kelapa 
2 cawan air
** Masak santan dalam kuali dengan api yang kuat, bila dah memdidih perlahankan api (sederhana laa kiranya tu...) sambil dikacau selalu, sampai ia bertukar menjadi bebiji dan warna kecoklatan sedikit, tahi minyak ni akan mengeluarkan minyak. Tapiskan dalam mangkuk dan ketepikan. INGAT! (wah ganas AB nih) minyak dari tahi minyak jgn dibuang. 
** Aaaa tina masa camne nak cite pasal kole kacang tu nak berkilat...bila kole kacang tu dah meletup letup (rilek jgn takut) masukkan minyak dari tahi minyak tadi sambil dikacau kole kacang tu kalu tidak kang hangit satu rumah. Akan nampak nanti kilatnya. Kalau boleh tinggalkan anggaran dalam 1 sudu besar tahi minyak tu yerr untuk kita lekapkan minyak ni masa kita taburkan tahi minyak atas kole kacang tu, kira akan nampak laa kilat2 kole kacang tu tak la keringgggg jekkk. PAHAM? x ngerti tanya cikgu yerrr

No comments:

Post a Comment