Sunday 19 June 2011

Kuih Kaswi Surabaya


Kaswi Surabaya ni buatnya dah lama, lama pun x laa berbulan kira baru la gakkk, disebabkan Almari Bonda ni tak tahu nak buat blog makan simpan la lama2, dah, dah, jgn tulis banyak2 meh kita tengok resepi kuih ni camne nak bikin yer...resepi dari Chef Fauziah (Chef kesayanganku nie....TQ Chef lama kita tak jumpa kann kannn)

KASWI SURABAYA
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan gula merah
1 tsp kapur makan
1 tbsp kicap pekat soya
6 cawan air

** Biasa gula merah ni ada batu pasir kalu beli yg timbang punyakan....jd ko org wat cam gini, amek gula merah dlm 1 1/2 cawan pastu buh air dlm 1 1/2 cawan gak ala....ko org pandai2 la yer...didihkan agar gula hancur berkecai dan biar dia suam2 kuku baru buh dlm adunan yer, nak cite panjang bebenor, ni pun dah kira panjang berjela, kang ko org pening2 lalat, Almari Bonda lg pening....hahahaha....

- Satukan semua bahan2 diatas dan masak hingga naik wap dan kukus selama 1 1/2 jam. Loyang tu ko org jgn lupa sapukan sikit minyak tak ler melekat nanti yerrr....
- Kelapa parut putih tambah sikit garam dan kukus...berapa minit? jgn ler lelama bebenor ada rentung seme kang....huhuhuuuu

No comments:

Post a Comment